Hakkında

Türk akademisyeni ve diplomatı olan Ekmeleddin Ihsanoglu, İslam İşbirliği Teşkilatının dokuzuncu Genel Sekreteridir. İlk defa “demokratik olarak seçilmiş” bir Genel Sekreter olan Prof. İhsanoğlu göreve Ocak 2005’de başlamıştır.

Genel Sekreter İhsanoğlu Müslüman dünyasıyla ilgili vizyon ve misyonunu ‘reform’ kelimesi üzerine odaklamış, modernleşmeyi ve ılımlılığı yol gösterici iki esas kavram olarak benimsemiştir. Demokrasi, iyi idare, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü, insan haklarına saygı, kadınlara yetki verilmesi ve politika sürecine katılmaları, azınlık haklarının korunması, din özgürlüğü gibi evrensel normlar, kıymetler ve uygulamalar bu kavramların can damarıdır.

Bütün Müslüman dünyasını temsil eden tek devletlerarası ve milletlerarası bir kuruluşun dümeninde olan Genel Sekreter İhsanoğlu, İİT’de örnek bir değişim yapmak üzere büyük adımlar atarak kavramsal ‘dayanışma’yı ‘hareket halindeki dayanışma’ya dönüştürmüştür. İİT’nin reform projesi olan “2005 On Yıllık Eylem Programı (TYPOA)”nın başlatılması attığı ilk adımlar arasındadır. Bunların yanı sıra yeni İİT şartının kabulü, isminin ve logosunun değiştirilmesi, İcra Komitesi’nin kurulması, üyelik ve gözlemci üyeliklerin kabul kriterleri, insani ve aile işleri gibi yeni departmanların kurulması, İİT sistemi içinde Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu (IPHRC), Bilim, Teknoloji ve Gelişim Organizasyonu (STIO) ve Kadınları Kalkındırma Özel Kuruluşu gibi yeni enstitülerin tesisi takip etmiştir. Netice olarak Teşkilata üye olan ülkeler bu adımların faydalarını görmeye başlamış ve sosyo-ekonomik, kültürel, hukuk ve politika sahalarında pozitif etkilerini hissetmişlerdir.

Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, İİT Genel Sekreteri olarak göreve başlamadan önce, 1980 senesinden itibaren İstanbul’daki İİT’nin bir alt kuruluşu olan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin (IRCICA) kurucu genel direktörü olarak hizmet vermiştir. Bu görevde iken İslam kültür, sanat ve tarihinin dünya çapında tanıtılması ve bilinçlendirilmesi, ayrıca pek çok ülkedeki İslam medeniyetinin yazılı ve mimari mirasının korunması ve teşvik edilmesi için büyük çaba sarf etmiştir.

Ekmeleddin İhsanoğlu kültürler arası, özellikle Müslüman dünyası ile Batı arasındaki yakınlaşmaya yaptığı önemli katkılardan dolayı milletlerarası üne sahiptir. Diğer taraftan dünyaca tanınan bir bilim tarihçisi olarak bilim tarihi çalışmalarına yaptığı katkılardan dolayı saygın Alexandre Koyre Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Milletlerarası siyasi kimliği ile ve başarılı bir akademisyen olarak tanınması dünyanın her bir köşesindeki krallar, devlet başkanları, hükümetler ve diğer önemli diplomatik, kurumsal, akademik şahsiyetlerden takdim edilen resmi, ödüller, madalyalar ve fahri doktora unvanları ile gerçekleşmiştir.

Ebeveyni Türk olan Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu Kahire’de 26 Şubat 1943’de doğmuştur. BSc derecesini Ain Shams Üniversitesinden 1966’da; Kimya’dan Master derecesini Al Azhar Üniversitesinden 1970’de almıştır. PhD çalışmalarını 1974’de Türkiye’de Ankara Üniversitesinde tamamladıktan sonra, doktora sonrası çalışmalarına İngiltere’de Exeter Üniversitesinde “research fellow” olarak 1975-1077 seneleri arasında devam etmiştir. Kendisi İstanbul Üniversitesinde ilk Bilim Tarihi Bölümünün kurucusu ve profesörüdür. Ayni zamanda Türk Bilim Tarihi Kurumu’nun (TBTK) ve (İSAR) Vakfının kurucu başkanıdır. 2001-2005 yılları arasında “International Union of History and Philosophy of Science” (IUHPS) başkanlığını yapmıştır. Ayni zamanda birçok milletlerarası dernekte, bilim konseyinde, çeşitli akademi, merkez ve enstitülerin danışma kurullarında, pek çok İslam ve Batı ülkelerindeki ilmi mecmuaların yazı işleri kurulunda üyedir.

Ekmeleddin İhsanoğlu bilim, bilim tarihi, Türk kültürü, İslam kültürü, Müslüman ve Batı dünyası arsındaki ilişkiler ve Türk-Arap ilişkileri hakkında Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere çok sayıda kitap, makale ve tebliğ yazmıştır. Bunlardan bazıları değişik doğu ve batı dillerine tercüme edilmiştir. The Islamic World in the New Century: The Organization of the Islamic Conference, 1969-2009 adlı kitabı İslam İşbirliği Teşkilatı hakkındaki en güvenilir kaynak olarak kabul edilmiştir.

Evli ve üç genç oğlu bulunan İhsanoğlu Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerine fevkalade vakıf olup, Fransızca ve Farsça hakkında yeterli bilgi sahibidir.

Yorum bırakın